Opstelten met NS in gesprek over geweld

Minister van Veiligheid en Justitie Ivo Opstelten (VVD) brengt maandag een bezoek aan de centrale stations van Amsterdam en Utrecht. De NS en spoorvakbonden hadden hem uitgenodigd omdat ze met hem willen praten over toegenomen geweld tegen treinpersoneel.

De vervoerder en de spoorwegvakbonden schreven vorige maand in een brief aan de minister dat ze zich zorgen maken om de toename van het aantal meldingen van agressie en geweld op het spoor. De briefschrijvers zijn bang dat er door de komst van de Nationale Politie minder aandacht is voor het spoor en er bijvoorbeeld minder surveillances op grote stations zijn.

In de brief nodigden ze de minister ook uit voor een werkbezoek, dat nu dus maandag plaatsvindt. FNV Spoor is van plan de minister op de stations te verwelkomen en hem te laten zien ‘dat we agressie en geweld tegen het ov-personeel meer dan zat zijn’. Mensen die zich willen aansluiten zijn van harte uitgenodigd, laat de bond vrijdag weten.

Opstelten liet eerder in een reactie op de brief al weten dat de vrees van de bonden en de NS niet terecht is. Hij ontkende dat de politie minder aandacht heeft voor het openbaar vervoer en het aantal politieposten op stations is verminderd. Hij erkende wel dat de agressie in het openbaar vervoer toeneemt, maar dat heeft volgens hem niets te maken met de inzet van de politie.

2014-01-17 11:26