HRW bezorgd over asielbeleid Nederland

Het Nederlandse immigratie- en asielbeleid baart Human Rights Watch (HRW) zorgen. Zo werden vorig jaar bijna driehonderd asielzoekers ten onrechte bestempeld als uitzetbaar. Daarnaast roept de mensenrechtenorganisatie de Nederlandse overheid op met alternatieven te komen voor detentie. Dat staat in een rapport dat HRW dinsdag uitbracht.

De organisatie is kritisch over de manier waarop asielzoekers in Nederland worden behandeld tijdens detentie, bijvoorbeeld op Schiphol. In mei vorig jaar werd bekend dat tientallen mensen in hun cel in hongerstaking waren gegaan om te protesteren tegen hun behandeling en omstandigheden.

Daarnaast hekelt HRW de fouten die de IND vorig jaar maakte toen bijna driehonderd asielzoekers onterecht het predicaat verwijderbaar kregen. Een van hen was de Russische asielzoeker Alexandr Dolmatov. De activist pleegde zelfmoord in een Nederlandse cel in afwachting van zijn uitzetting.

Verder noemt de organisatie het uitzetten van Somalische asielzoekers. Rechters oordeelden dat de asielzoekers pas in 2013 mochten worden uitgezet, terwijl de overheid hier al in september 2012 mee begon. In november raakte een van de asielzoekers gewond tijdens een ontploffing in Mogadishu, drie dagen nadat hij was uitgezet.

2014-01-21 11:41