Ex-topambtenaar Demmink vervolgd voor verkrachting

Oud-secretaris-generaal van het ministerie van Justitie Joris Demmink moet worden vervolgd. Justitie moet hem van het gerechtshof in Arnhem vervolgen voor verkrachting, zegt een woordvoerder.

Demmink wordt niet vervolgd voor het feit dat hij minderjarigen zou hebben misbruikt omdat dat misdrijf al is verjaard. De 66-jarige Demmink wordt al jaren beschuldigd van het misbruik van drie minderjarige Turkse jongens in de jaren negentig, maar heeft altijd ontkend. Diverse onderzoeken leverden tot nu toe geen harde bewijzen op.

Zo maakten de Turken in december bekend dat ze geen bewijs hebben van een bezoek van Demmink aan het land in 1996. Terwijl dit eerder wel het geval bleek te zijn. Demmink stelt dat hij sinds 1986 niet meer in Turkije is geweest.

Het Openbaar Ministerie liet daarop weten dat het geen reden meer zag om een strafrechtelijk onderzoek naar de oud-secretaris-generaal van Justitie in te stellen. Het OM had afgelopen zomer na een rechtshulpverzoek aan Turkije informatie gekregen over een document van de Turkse justitie waaruit zou blijken dat Demmink op 20 juli 1996 wel degelijk in Turkije was.

De Turken lieten het OM eind 2013 echter weten dat die niet uit eigen onderzoek komt, maar van een aangifte die onder meer is gedaan door drugshandelaar Hüseyin Baybasin. Hij is in Nederland tot levenslang veroordeeld.

Ex-topambtenaar Demmink is overigens betrokken bij verschillende rechtszaken. Zo heeft hij het AD voor de rechter gesleept omdat hij schade zou hebben ondervonden van de berichtgeving van de krant over het vermeende misbruik.

Minister van Veiligheid en Justitie Ivo Opstelten (VVD) liet in 2012 aan de Kamer weten dat de publicatie in het AD geen aanleiding vormde om een nieuw of aanvullend onderzoek naar Demmink in te stellen. “Er is geen vermoeden dat er een strafbaar feit is gepleegd”, aldus Opstelten. De minister zag dan ook geen reden om de topambtenaar op non-actief te stellen.

Demmink ging eind 2012 met pensioen. De staat draait tot nu toe op voor de juridische kosten die Demmink maakt voor de rechtszaken.

2014-01-21 13:37