Politie registreert veel minder uitgaansgeweld

Het uitgaansgeweld in Nederland is voor het derde jaar op rij fors afgenomen. Vorig jaar registreerde de politie bijna 5900 gevallen van mishandeling en bedreiging in uitgaansgebieden. In 2010 werden nog ruim 7500 gevallen geteld, schrijft de Volkskrant op basis van cijfers van de Nationale Politie. De krant kreeg de informatie na een beroep op de Wet openbaarheid van bestuur.

De afname komt vooral door een betere samenwerking tussen horeca, politie en lokale overheden, zegt een politiewoordvoerder in de krant. Zo kunnen horeca-uitbaters surveillerende agenten steeds vaker bellen op een speciaal nummer, waardoor er direct wordt gereageerd als een situatie uit de hand dreigt te lopen.

Ook zou de afname komen doordat caféhouders beter op leeftijd controleren en vaker alcohol weigeren te verstrekken aan beschonken klanten. Brancheorganisatie Koninklijke Horeca Nederland noemt ook nog het horecaverbod, waardoor ‘kwaaie pieren’ die meerdere keren in de fout zijn gegaan langdurig de toegang kan worden ontzegd.

2014-01-22 07:40