Aantal aanmeldingen EPD stijgt snel

Het aantal mensen dat zich aanmeldt voor het elektronisch patiëntendossier (EPD) is verder gestegen. Sinds augustus hebben anderhalf miljoen mensen toestemming gegeven aan zorgverleners als huisarts en apotheek om medische informatie met elkaar uit te wisselen. De snelle groei zou te herleiden zijn tot de griepprik.

Aan het eind van de zomer hadden zo’n achthonderdduizend mensen zich geregistreerd. Nu zijn het er 2,3 miljoen, bevestigt een woordvoerder van de Vereniging van Zorgaanbieders voor Zorgcommunicatie (VZVZ), die het EPD beheert, woensdag naar aanleiding van berichtgeving van het AD.

“Huisartsen en apothekers zijn de afgelopen maanden druk geweest met het benaderen van patiënten voor het EPD. Ze richten zich vooral op kwetsbare groepen, zoals mensen met een zwakke gezondheid en zwangere vrouwen”, aldus de woordvoerder in het AD. Volgens VZVZ is nu driekwart van de huisartsen en apothekers aangesloten op het systeem voor het digitale dossier.

Het EPD werd 1 januari vorig jaar ingevoerd. Er worden gegevens van verschillende zorgverleners in opgeslagen. Bijvoorbeeld over welke medicijnen iemand slikt. Mensen moeten toestemming geven voor het uitwisselen van de informatie.

De opzet van het systeem was in eerste instantie anders. Het plan was om iedereen automatisch te registeren tenzij uitdrukkelijk bezwaar werd gemaakt. Er was veel weerstand tegen het plan en het kwam dan ook niet door de Eerste Kamer. Op initiatief van ziekenhuizen, apothekers, huisartsen en zorgverzekeraars is het vervolgens aangepast.

2014-01-22 11:53