Categories Nieuws Artikelen

Geen nieuwe verhoren in zaak-Badr Hari

De mishandelde zakenman Koen Everink hoeft niet opnieuw te getuigen. Dat heeft de rechtbank in Amsterdam woensdag bepaald. Ook de twee Brandpunt Reporter-journalisten die het strafdossier van Everink in handen hebben gekregen hoeven niet te worden verhoord. Kickbokser Badr Hari wordt verdacht van poging tot doodslag op Everink tijdens het dancefeest Sensation White.

Hari’s advocaat Bénédicte Ficq had aangevoerd dat Everink mogelijk heeft gelogen en wil hem laten verhoren door de rechter-commissaris om te bepalen in hoeverre hij betrouwbaar is. Zij betoogde ook dat Everink en Brandpunt Reporter-journalist Bayens hebben geprobeerd getuigen die nog niet waren gehoord te beïnvloeden.

De rechtbank keek bij de verzoeken naar een eerlijke procesvoering en het belang van de verdediging en verklaarde ze niet-gegrond. Wat betreft de beïnvloeding van getuigen ziet de rechtbank ‘geen begin van aannemelijkheid’ dat daar sprake van is geweest. En journalisten zijn vrij zelf te bepalen waarnaar ze onderzoek doen, aldus de rechtbankvoorzitter.

Het Openbaar Ministerie vond de verhoren ook niet nodig. De door Ficq gevraagde verhoren zijn niet relevant en niet in het belang van de verdediging van Badr Hari, zei de officier van justitie. Everink werd eerder al uitgebreid gehoord en een verzoek om dat opnieuw te doen had de rechtbank in oktober al afgewezen. Ook van beïnvloeding van getuigen kan geen sprake zijn geweest, zei de officier. “Daarvoor is geen enkele aanwijzing.”

Nu de verzoeken van de verdediging zijn afgewezen kan het OM na de lunchpauze aan zijn requisitoir beginnen. Daarin wordt ook de strafeis bekendgemaakt. Hari staat terecht voor acht geweldsdelicten en een verkeersincident.

De advocaat van medeverdachte Ferhat Y. is ziek en werd vervangen door een collega, die zich het dossier nog niet voldoende eigen heeft gemaakt. Hij vroeg daarom de zaak aan te houden. Wanneer Y.’s raadsman weer beschikbaar is kon hij niet zeggen.

Het OM vindt het onverantwoord om het proces nu aan te houden en wil de zaak in zijn geheel behandelen. Het requisitoir is in samenhang geschreven, zei de officier. Y’s huidige advocaat Warmond Tonckens heeft bijna alle zittingen en verhoren bijgewoond, maar hij zei dat het echt geen optie is zijn collega op korte termijn te vervangen. Ficq zei dat de zaak desnoods kan worden gesplitst.

De rechtbank beslist op korte termijn of de zaak wordt aangehouden of doorgezet.

2014-01-22 13:05