Categories Nieuws Artikelen

Taaleis bijstandsregeling afgezwakt

Mensen die een bijstandsregeling willen ontvangen, hoeven de Nederlandse taal niet volledig te kunnen beheersen maar moeten het wel kunnen spreken. Dat staat in een afgezwakt voorstel van staatssecretaris van Sociale Zaken Jetta Klijnsma (PvdA), schrijft de Volkskrant donderdag.

Het voorstel is een afzwakking van een afspraak uit het regeerakkoord. Daarin stond nog dat mensen in de bijstand de Nederlandse taal volledig moeten beheersen. Zo’n eis blijkt volgens internationaal recht niet haalbaar.

De eis geldt voor iedereen. Het gaat niet alleen om immigranten maar ook om Nederlanders. Mensen die de taal niet spreken, moeten eerst op les. Wie geen diploma haalt, krijgt tijdelijk geen uitkering. Klijnsma wil op deze manier de kans op werk vergroten en de integratie in Nederland bevorderen. De ministerraad buigt zich vrijdag over het voorstel van Klijnsma.

2014-01-23 07:33