‘Te grote verschillen in kankerbehandeling’

Tussen ziekenhuizen bestaan te grote verschillen als het gaat om de behandeling van kanker. Oncologen van sommige ziekenhuizen voeren een bepaalde behandeling maar enkele keren per jaar uit, waardoor patiënten bij het ene ziekenhuis een aanzienlijk grotere overlevingskans hebben dan patiënten bij het andere ziekenhuis. Dat blijkt uit rapporten van KWF Kankerbestrijding en Integraal Kankercentrum Nederland die dinsdag worden gepubliceerd.

Vooral als het gaat om relatief weinig voorkomende soorten kanker of kanker waarvan de behandeling niet is gecentraliseerd, zijn de verschillen groot. Een voorbeeld daarvan is prostaatkanker. De richtlijn schrijft voor dat patiënten met een agressieve vorm van deze ziekte ook hormoontherapie krijgen, maar dat gebeurt bij slechts een derde van deze patiënten. Prostaatkanker is met bijna twaalfduizend nieuwe diagnoses per jaar de meest voorkomende vorm van kanker bij mannen.

In de afgelopen jaren is een ondergrens gesteld aan het aantal kankeroperaties per ziekenhuis. Patiënten hebben namelijk meer kans te overleven als de chirurg die hen opereert deze operatie regelmatig uitvoert. Door de minimumnormen voeren veel ziekenhuizen bepaalde operaties niet meer uit. Zo stopte bijna de helft met het behandelen van maagkanker. Toch kan het volgens KWF Kankerbestrijding nog beter. Voor operaties aan prostaat-, sarcoom- en schildklierkanker zou de ondergrens omhoog moeten.

Ook de registratie van de resultaten zou beter moeten. Door een goede registratie krijgen chirurgen het te horen als ze het slechter doen dan hun collega’s en kunnen ze aan verbetering werken. Bij darm-, borst- en longkanker gebeurt dit al, maar dat moet volgens de rapporten bij alle vormen van kanker gebeuren.

In 2010 constateerde KWF al dat er sprake is van ‘ongewenste variatie’ tussen ziekenhuizen. Vier jaar later is de zorg op een aantal gebieden verbeterd, maar ‘we zijn er nog niet’, zo luidt de conclusie. Over het algemeen is de kwaliteit van de kankerzorg in Nederland overigens hoog, zo benadrukt KWF.

Uit een maandag verschenen rapport van de Inspectie voor de Gezondheidszorg bleek dat de vermijdbare sterfte rond kankeroperaties daalt.

2014-01-28 08:40