Categories Nieuws Artikelen

Een op tien Nederlanders heeft obesitas

Een op de tien Nederlanders had in 2012 last van ernstig overgewicht. Dat meldt het Centraal Bureau voor de Statistiek (CBS) dinsdag. In 2012 had tien procent van de mensen ouder dan 4 jaar obesitas en dertig procent van de mensen kampte met matig overgewicht.

Mensen met obesitas hebben vaker chronische aandoeningen, zoals suikerziekte type 2, een hoge bloeddruk, gewrichtsslijtage en hart- en vaatziekten. Maar ook angst, depressie en een minder goede mentale gezondheid komen volgens het CBS meer voor bij mensen met ernstig overgewicht.

Ruim dertien procent van de mensen van 12 jaar of ouder met obesitas heeft suikerziekte type 2. Dat is negen keer meer dan bij mensen die niet te zwaar zijn. Verder hebben mensen met obesitas vier keer vaker een hoge bloeddruk en hebben ze drie keer vaker te maken met gewrichtsslijtage en hart- en vaatziekten.

Obesitas wordt vastgesteld aan de hand van de Body Mass Index (BMI) en geeft de verhouding aan tussen lengte en gewicht. Bij een BMI tussen de 25 en 30 is sprake van matig overgewicht. Bij een BMI van 30 en hoger is sprake van obesitas.

2014-01-28 09:57