Categories Nieuws Artikelen

Hof heft blokkade Pirate Bay op

Internetproviders Ziggo en XS4ALL hoeven de downloadwebsite The Pirate Bay niet langer te blokkeren. Dat heeft het gerechtshof in Den Haag dinsdag bepaald, zo meldt XS4ALL. De blokkade is volgens het hof niet effectief wordt op ‘grote schaal’ ontweken.

Omdat de abonnees van de providers de blokkade omzeilen of uitwijken naar andere sites oordeelt het hof dat er onvoldoende aanleiding is om het grondrecht van vrijheid van ondernemerschap van de providers aan te tasten. Ook stelt het hof dat de providers zelf geen inbreuk maken op auteursrechten.

XS4ALL reageert opgelucht. “Wij zijn blij dat het gerechtshof de informatievrijheid, een grondrecht van alle Nederlandse burgers, in bescherming neemt.” Bij Ziggo klinkt hetzelfde geluid. “Natuurlijk zijn wij blij en opgelucht. Dat ben je altijd als je iets wint”, aldus een woordvoerder.

Ziggo vindt dat het hof de juiste beslissing heeft genomen en wil de blokkade zo snel mogelijk opheffen. “De uitspraak is net binnen, dus we moeten dit intern nog bespreken, maar ons streven is dat onze abonnees zo snel mogelijk weer gebruik kunnen maken van The Pirate Bay”, vertelt een zegsman.

De zaak werd aangespannen door Stichting Brein. Abonnees van de internetproviders maken volgens de auteursrechtenorganisatie inbreuk op auteursrechten door muziek, films of games uit te wisselen via The Pirate Bay. De rechtbank gaf de organisatie daarin begin 2012 gelijk. Daarop moest de toegang tot de site worden geblokkeerd.

Ook besloot de rechter dat de providers geen informatie meer mochten publiceren waarmee gebruikers de blokkades konden omzeilen. Ziggo en XS4ALL lieten het er echter niet bij zitten. Ze blokkeerden de toegang wel, maar spanden hoger beroep aan.

De zaak begon in juli 2009. Toen bepaalde de rechter in een door Brein aangespannen kort geding dat The Pirate Bay onbereikbaar moest worden gemaakt voor internetgebruikers uit Nederland. Maar omdat niet duidelijk was wie precies achter de site zat, werd openlijk getwijfeld aan de waarde van de uitspraak.

The Pirate Bay bleek niet rechtstreeks te kunnen worden aangepakt, en dus probeerde Brein het een jaar later op een andere manier. De organisatie daagde Ziggo en XS4ALL. De internetproviders fungeerden als tussenpersoon voor het aanbieden van de illegale bestanden, zo stelde Brein. Ze zouden daarom het IP-adres van de site moeten blokkeren. De rechter ging daar echter niet in mee.

De organisatie begon vervolgens met het verzamelen van gegevens en dat leverde wel succes op. De rechtbank achtte bewezen dat dertig procent van de abonnees van Ziggo en 4,5 procent van de abonnees van XS4ALL muziek, films of games hebben gedownload via The Pirate Bay. Daardoor kwam de rechter tot de conclusie dat de eis van Brein om de site te blokkeren, gerechtvaardigd was. Dinsdag werd die uitspraak door het gerechtshof in Den Haag vernietigd.

The Pirate Bay is opgericht door een Zweedse antiauteursrechtenorganisatie. Het is een site waarop muziek, films, games en software uitgewisseld kunnen worden. The Pirate Bay is een zogenoemde torrentsite, die zelf geen bestanden aanlevert, maar slechts de uitwisseling van bestanden tussen gebruikersgroepen coördineert.

2014-01-28 11:19