Categories Nieuws Artikelen

Acht paspoorten potentiële jihadgangers ingetrokken

Acht mensen die naar Syrië wilden reizen hebben geen geldig paspoort meer. Nationaal Coördinator Terrorismebestrijding en Veiligheid Dick Schoof verklaarde hun paspoort ongeldig om te voorkomen dat zij zouden deelnemen aan de strijd in het land, zei hij dinsdag op Radio 1. Dit is ‘de afgelopen periode’ gebeurd, aldus een woordvoerder.

Het is de eerste keer dat op deze manier wordt geprobeerd te voorkomen dat mensen meedoen aan de jihad. Een paspoort kan vervallen worden verklaard als wordt vermoed dat iemand in het buitenland activiteiten wil ondernemen die schadelijk kunnen zijn voor Nederland. Sinds wanneer van deze mogelijkheid gebruik wordt gemaakt wilde de woordvoerder niet zeggen.

Degenen van wie de paspoorten zijn ingetrokken kunnen in beroep gaan tegen het vervallen van hun paspoort. “We moeten afwachten hoe de bestuursrechter hierover oordeelt, maar voorlopig zijn we hiermee effectief”, zei Schoof.

2014-01-28 10:49