Onafgesloten dakluik gaf dieven toegang tot examens

De examendieven kwamen de kluiskamer van de de Rotterdamse scholengemeenschap Ibn Ghaldoun binnen via een dakluik dat niet was afgesloten. Dat bleek dinsdag op de tweede zittingsdag van het proces rond de grootste examenfraude in Nederland ooit. De rechtbank gaf bij het begin van de zaak een presentatie van de feiten.

De dieven beklommen het platte dak via een lager gelegen dak. Het dakluik waaronder de kluisruimte waarin de examens werden bewaard zich bevond zat niet vast. De dieven hebben dus niet de in 2010 zoekgeraakte sleutel van de kluisruimte gebruikt, zoals eerder werd gesuggereerd.

De rechtbank behandelt dinsdagmiddag de zaken van de negen meerderjarige verdachten. Zeven van hen zijn in de rechtbank aanwezig.

De elf verdachten, twee meisjes en negen jongens, worden verdacht van de diefstal van de examens, betrokkenheid daarbij of het daarna verder verspreiden van de examens. Uit de islamitische school werden 27 eindexamens gestolen. Het ging om vijftien vwo-, tien havo- en twee vmbo-examens.

Bij de meeste verdachten zijn volgens de rechtbank op gegevensdragers foto’s van examens gevonden. Van sommigen zaten ook vingerafdrukken op de examens.

Het proces ging maandag van start. Het was de bedoeling dat toen een begin gemaakt zou worden met de inhoudelijke behandeling, maar de rechtbank kwam daar niet aan toe. De zaak werd opgehouden door allerlei verzoeken van de verdediging en een urenlange bespreking van de rechters over die verzoeken.

Het merendeel van de raadslieden wilde onder meer dat de zaak zou worden uitgesteld. Ze vinden dat ze te weinig tijd hebben gehad om het proces voor te bereiden. De rechtbank wees alle verzoeken van de advocaten echter af.

De zaken van de twee minderjarige verdachten zijn dinsdagochtend al behandeld. Dat gebeurde achter gesloten deuren vanwege de leeftijd van de jongen en het meisje. Alle elf verdachten horen woensdag welke straf het OM voor ze in gedachten heeft.

2014-01-28 13:15

20140128 / 131451