Examenfraude bij roc Amsterdam

Bij het roc van Amsterdam zijn gestolen schoolexamens via sms en Whatsapp te koop aangeboden. De school heeft inmiddels een recherchebureau ingeschakeld om de zaak te onderzoeken, bevestigt een woordvoerder van de school na een bericht hierover in De Telegraaf.

De examens die zeker vierhonderd leerlingen eerder deze maand aflegden zijn ongeldig verklaard. Het gaat om examens van de mbo-opleiding juridische dienstverlening op de locatie College Zuid. De leerlingen legden examens af in vier verschillende vakken. Omdat sommige leerlingen meerdere examens aflegden, moeten bij elkaar 825 nieuwe examens worden afgenomen.

De zaak kwam aan het licht toen een anonieme tip binnenkwam. De school bekeek vervolgens de uitslagen van de examens en constateerde dat de cijfers een flink stuk boven het gemiddelde lagen. De fraude is gemeld bij de Inspectie van het Onderwijs.

Het ingeschakelde recherchebureau ondervraagt de komende weken medewerkers, docenten en leerlingen. Daaruit moet blijken wie er bij de fraude betrokken zijn. Afhankelijk van de uitkomsten van het onderzoek doet de school aangifte.

De leerlingen moeten de examens donderdag en vrijdag opnieuw maken. Woensdag spreekt justitie een strafeis uit in een omvangrijkere examenfraudezaak. In die zaak worden elf leerlingen verdacht van betrokkenheid bij de examendiefstal bij de Rotterdamse scholengemeenschap Ibn Ghaldoun, die in mei aan het licht kwam toen een vwo-examen Frans op internet was geplaatst. In totaal bleken 27 eindexamens te zijn ontvreemd.

2014-01-29 08:26