Vrijspraak moeder voor toedienen insuline peuter

De moeder die verdacht wordt van het toedienen van insuline aan haar anderhalf jaar oude zoontje, is vrijgesproken. Volgens de rechtbank in Assen is niet vast komen te staan dat de 34-jarige vrouw uit Sappemeer het heeft gedaan. De officier van justitie eiste twee weken geleden een werkstraf van 180 uur en een voorwaardelijke celstraf van drie maanden voor poging tot toebrengen van zwaar lichamelijk letsel met voorbedachten rade.

De officier van justitie achtte bewezen dat de vrouw als enige het kind insuline toe kon dienen. Het kind werd 7 juli vroeg in de ochtend overgebracht naar het ziekenhuis in Emmen, waar het gezin destijds woonde. Daar verslechterde de toestand van de peuter.

Bloedonderzoek wees uit dat het glucosegehalte in het bloed veel te laag was. Door tijdig toedienen van glucose werd voorkomen dat het kind in een coma gleed en uiteindelijk een hersenbeschadiging opliep. De vrouw verklaarde later op het politiebureau dat zij die ochtend als enige op de kamer van het kind is geweest. Ze bleef stellig ontkennen dat zij de baby insuline toediende.

De rechtbank deelde de mening van de aanklager niet. Het is mogelijk dat buiten het medeweten van de vrouw een ander persoon op de kamer is geweest. Bovendien is er geen bewijs geleverd dat de vrouw daadwerkelijk de insuline toediende.

2014-01-31 14:05