Antiekliefhebber boos op Turks-Nederlandse instanties

Bulent Turker, de Turkse Nederlander die in september 2012 op een veiling in Engeland het pistool van Ataturk kocht, kan het antieke pistool maar niet naar Turkije meenemen. Dat laat Turker vandaag weten.

Het antieke pistool is in 1910 gemaakt en in 1923 door de Argentijnse president geschonken aan Ataturk. Eigenaar Turker wil het pistool graag naar Turkije meenemen om het daar in verschillende musea te tentoonstellen.

‘Ik heb contact gezocht met de Turkse ambassadeur en de Turkse consulaat in Nederland. Verder heb ik verschillende Turkse ministeries in Turkije aangeschreven. Ik heb zelfs premier Erdogan twee keer een fax gestuurd. Maar niemand helpt mij.’

Volgens Turker zijn Turkse musea en overheidsinstanties erg geïnteresseerd in het antieke pistool. Zij willen hem helpen op voorwaarde dat hij het pistool aan hen schenkt. Daar gaat Turker niet mee akkoord. ‘Ik heb 40 duizend euro voor het antieke pistool betaald en wil het pistool onder mijn eigen beheer tentoonstellen,’ aldus Turker aan Demet TV.

Turker is met name erg boos op de Turkse ambassadeur in Nederland. Volgens hem willen ze hem niet helpen omdat ze ‘bang’ zijn zegt Turker. Waar de ambassadeur precies bang voor is, wil Turker niet toelichten.

31-01-2014