Categories Nieuws Artikelen

Plasterk blijft aan ondanks motie

Minister van Binnenlandse Zaken Ronald Plasterk (PvdA) blijft op zijn post, ondanks een motie van wantrouwen van een groot deel van de oppositie. Dat bleek dinsdagnacht aan het einde van een urenlang debat over het positie van Plasterk.

Plasterk benadrukte dat hij steeds integere afwegingen heeft gemaakt, en dat hij excuses heeft aangeboden voor het feit dat hij de Tweede Kamer op het verkeerde been heeft gezet rond het registreren van 1,8 miljoen telefoongesprekken. Hij wil aanblijven om het vertrouwen van alle partijen te herwinnen.

De motie was ingediend door D66-leider Alexander Pechtold en kreeg de steun van CDA, SP, GroenLinks, PVV, Partij voor de Dieren, 50Plus en onafhankelijk Kamerlid Louis Bontes. ChristenUnie en SGP stemden niet voor de motie, evenals de coalitiepartijen VVD en PvdA. Zij namen genoegen met de excuses van Plasterk.

Onlangs was een dreigende motie van wantrouwen die door de gehele oppositie werd gesteund, inclusief ChristenUnie en SGP, voor de VVD’er Frans Weekers wel reden om op te stappen als staatssecretaris van Financiën.

De oppositiepartijen zegden het vertrouwen in Plasterk op omdat ze vinden dat hij de Kamer niet goed heeft geïnformeerd. Plasterk zei vorig najaar dat de Amerikaanse NSA verantwoordelijk was voor het registreren van 1,8 miljoen telefoongesprekken. Hij kwam er al snel achter dat dat niet klopte, maar maakte dat pas maanden later bekend.

“De kern van het parlementair bestel is het vertrouwen dat de Kamer tijdig en volledig wordt geïnformeerd”, zei Pechtold. Dat vertrouwen is aangetast. Plasterk heeft zich volgens Pechtold ten onrechte geprobeerd te verschuilen achter het staatsbelang. Veel oppositiepartijen deelden die mening.

De ChristenUnie vindt de motie van wantrouwen ‘net een brug te ver’. Fractievoorzitter Arie Slob neemt genoegen met de garantie die Plasterk heeft gegeven dat hij voortaan foute informatie meteen zal rectificeren. Ook de SGP steunt de motie niet.

2014-02-12 02:58