Cel- en werkstraffen voor examendieven

De negen meerderjarige betrokkenen bij de examendiefstal op het Ibn Ghaldoun zijn veroordeeld tot celstraffen en werkstraffen. Ze hoeven door aftrek van het voorarrest niet meer terug de cel in, bepaalde de rechtbank in Rotterdam donderdag.

De rechtbank legde celstraffen tot een maand en werkstraffen tot 170 uur op. Justitie had ook voorwaardelijke celstraffen geëist, maar de rechtbank ging daar niet in mee. Bij de uitspraak waren drie verdachten aanwezig.

De hoogste straffen waren voor Safae K., Kamal El B., en Anass B., die het voortouw namen. Zij kregen een maand cel en een taakstraf van 170 uur. Omdat ze alledrie al ruim een maand in voorarrest hebben gezeten hoeven ze niet terug de cel in.

Twee andere verdachten die een minder grote rol hadden kregen een week cel en een taakstraf van 150 uur. De vier overigen kregen een taakstraf van 130 uur. Zij waren alleen betrokken bij het maken van afbeeldingen van de gestolen examens.

Het zusje van Safae K., een van de twee minderjarigen in de zaak, kreeg van de rechtbank een werkstraf van zestig uur. De andere minderjarige, het Brabantse neefje van Kamal El B., kreeg geen straf omdat zijn aandeel te weinig voorstelde. Hij had alleen een foto van een examen op zijn telefoon.

De leerlingen stalen in totaal 27 eindexamens van het vwo, de havo en het vmbo. Ze kwamen de kluisruimte binnen via een luik op het platte dak van de islamitische school. Na de examens te hebben gefotografeerd, legden ze de weer dichtgemaakte pakketjes terug.

Ze wilden de examens voor zichzelf en hun vrienden met als doel gemakkelijk slagen met goede cijfers, denken de rechters. Het was niet hun bedoeling om het eindexamen voor zo veel mensen te verpesten. “Het is hen allemaal ver boven het hoofd gegroeid.”

De rechters vinden niet dat gesproken kan worden van een uit de hand gelopen kwajongensstreek. “En het is ook geen spiekbriefje 3.0”, zei voorzitter Janssen. “Ze verdienen een gevangenisstraf, maar we vinden niet dat zij terug moeten naar de gevangenis.”

Wel vinden de rechters dat de scholieren moeten werken. “Een paar weken werken voor de maatschappij om de verdachten te laten voelen dat zij echt een grote misstap hebben begaan.”

Van justitie hoefden de scholieren ook niet terug de cel in. Wel had het OM liever gezien dat de werkstraffen hoger waren; de officier van justitie eiste twee weken geleden taakstraffen tot 240 uur.