‘Veel raadsleden overwogen te stoppen na agressie’

Een derde van de raadsleden in Nederland heeft te maken met agressie en geweld. Tien procent van de getroffen raadsleden heeft zelfs overwogen om te stoppen, blijkt donderdagavond uit onderzoek van Nieuwsuur in samenwerking met belangenvereniging Raadslid.nu. Aan het onderzoek deden tweeduizend van de negenduizend raadsleden mee.

Dat lokale politici makkelijk doelwit zijn voor kwaadwillenden bleek de afgelopen weken. Eind januari besluit de lijsttrekker van de islamitische Partij van de Eenheid uit Zwijndrecht zich terug te trekken na aanhoudende bedreigingen. Diezelfde dag vindt de Drutense wethouder Michel Lepoutre een bijl in zijn voordeur, meldt Nieuwsuur.

Niet veel later trekt de VVD Heemskerk zich terug uit de gemeenteraadsverkiezingen nadat een wethouder en kandidaat-raadslid zijn bedreigd. In diezelfde week krijgt ook een wethouder uit Bernheze beveiliging.

Raadsleden worden het meest geconfronteerd met verbale agressie, blijkt uit het onderzoek. Daarna komen bedreiging en discriminatie het meeste voor. Van de raadsleden die wekelijks met agressie te maken hebben, overweegt zelfs een derde te stoppen.

Uit de enquête blijkt verder dat er soms ook sprake is van lichamelijk geweld. Ton Roerig, directeur van de Wethoudersvereniging, schrikt van de uitkomsten. “We zien dat veel lokale politici last hebben van intimidatie, bedreigingen en geweld”, zegt Roerig tegen Nieuwsuur. “Wij maken ons echt zorgen of de besluitvorming nog wel integer kan plaatsvinden.”

2014-02-13 18:01