Leger gaat vijftien hackers opleiden

Het leger gaat vijftien hackers opleiden om aanvallen op vijandige computers uit te kunnen voeren. De hackers beginnen dit jaar met een opleiding bij computerbeveiligingsbedrijf Fox-It in Delft. Dat meldt de Volkskrant vrijdag.

De nieuwe ‘militairen’ gaan deel uitmaken van een cybermacht van zo’n tweehonderd man. Ze moeten volgens commandant der strijdkrachten Tom Middendorp, ‘niet alleen aanvallen kunnen pareren, maar ook zelf kunnen uitvoeren’.

De vijftien hackers zijn als winnaars uit de bus gekomen bij een interne competitie binnen het leger. Hieraan deden vierhonderd militairen mee. Als er geen missies zijn, zullen de hackers bij de militaire inlichtingen- en veiligheidsdienst MIVD worden ondergebracht.

De opleiding van de hackers gaat een jaar duren en is de eerste stap richting ‘offensieve digitale operaties’. Toenmalig minister van Defensie Hans Hillen (CDA) kondigde die anderhalf jaar geleden al aan.

2014-02-14 07:31