Buurt Benno L. kan op bijeenkomst ‘emoties uiten’

Leidse buurtbewoners van de veroordeelde pedoseksueel Benno L. kunnen maandagmiddag en -avond terecht op twee besloten bijeenkomsten om hun emoties te uiten. Dat bevestigt een woordvoerder van de gemeente.

Om 16.30 uur en 19.00 zijn buurtbewoners welkom op een school in de buurt van de seniorenflat waar L. woont, zegt een woordvoerder van de gemeente Leiden. “We merken dat er veel emoties zijn bij mensen en willen ze de kans geven om met elkaar en met de burgemeester in gesprek te gaan.”

De gemeente weet niet hoeveel mensen van die gelegenheid gebruik willen maken. “Al zijn er maar vijf mensen, we willen ze toch de kans bieden om met elkaar te praten”, zegt de woordvoerder.

In Leiden ontstond afgelopen weekend veel onrust toen bleek dat de burgemeester had besloten huisvesting te verlenen aan de veroordeelde kindermisbruiker. Een menigte protesteerde zondag bij zijn flat. Ook steunen inmiddels ongeveer 4300 mensen een protest op Facebook om hem weer weg uit Leiden te krijgen.

Het is de bedoeling dat L. ongeveer een jaar in de stad woont. Daarna mag hij hoogstwaarschijnlijk het land verlaten. L. heeft aangegeven graag naar Duitsland te willen.

De in 2009 opgepakte L. werd twee jaar later veroordeeld tot zes jaar cel voor het seksueel misbruiken van veelal gehandicapte kinderen aan wie hij zwemles gaf. Na het uitzitten van twee derde van zijn straf werd hij in juni voorwaardelijk in vrijheid gesteld.