Meer potentiële jihadgangers zijn paspoort kwijt

Tien Nederlandse jongeren die naar Syrië wilden reizen hebben geen geldig paspoort meer. Dat zegt een woordvoerder van de Nationaal Coördinator Terrorismebestrijding en Veiligheid vrijdag. De NCTV meldde vorige maand al dat acht Syriëgangers hun paspoort kwijt zijn. Daar zijn er nu twee bijgekomen.

Bij de tien jongeren bestaat een ‘sterk vermoeden’ dat zij naar Syrië wilden gaan om zich aan te sluiten bij terroristische groepen als Al-Qaida. “We willen voorkomen dat ze daar radicaliseren, getraumatiseerd terugkomen en zo een gevaar vormen voor Nederland”, zegt de woordvoerder. “Als mensen potentieel een bedreiging vormen voor Nederland, kan de gemeente hun paspoort intrekken of weigeren.”

Een van de tien is een 18-jarige vrouw uit Maastricht, bevestigt de woordvoerder na berichtgeving in De Telegraaf. Ze zou zich op sociale media hebben uitgelaten over haar ’terroristische gedachten’. Bij de gemeente Maastricht zou informatie zijn binnengekomen dat de Limburgse op het punt stond naar Syrië af te reizen met haar echtgenoot.

De vrouw is niet aangehouden, omdat het weigeren van een paspoort een bestuursrechtelijke kwestie is. Wie zijn paspoort kwijt raakt, kan in beroep gaan bij de bestuursrechter. “Het is niet zo dat de jongeren hun paspoort nu voorgoed kwijt zijn. Denkbeelden kunnen natuurlijk veranderen wanneer je ouder wordt”, aldus de woordvoerder.

2014-02-21 09:37