Minder slaapstoornissen na stoppen vergoeding

Huisartsen stellen minder angst- en slaapstoornissen vast sinds de overheid de vergoeding van slaappillen heeft stopgezet. Dat blijkt uit onderzoek van het Nederlands Instituut voor Onderzoek van de Gezondheidszorg (NIVEL).

De onderzoekers constateren een ‘aanzienlijke daling’ van het aantal nieuwe diagnoses van slaapstoornissen. Het aantal diagnoses van angststoornissen is eveneens afgenomen. Ook krijgen patienten minder snel slaappillen voorgeschreven. Bij angststoornissen daalde het percentage patiënten dat pillen werd voorgeschreven van 34 naar 30 procent. Bij slaapstoornissen daalde dat percentage van 69 naar 59 procent.

De overheid heeft de vergoeding van slaappillen geschrapt om de kosten te beperken en langdurig gebruik te verminderen. Regelmatig gebruik kan de werking van de pillen tenietdoen en verslavend werken. Honderdduizenden Nederlanders gebruiken ze echter regelmatig.

06 februari 2012, 12:29
©novum