‘Honderdduizend OV-chipkaarten defect’

Sinds oktober vorig jaar zijn ongeveer 405 duizend persoonlijke OV-chipkaarten geproduceerd die het mogelijk niet doen vanwege een technische fout. Dat meldt het Rotterdamse vervoersbedrijf RET maandag. Reizigers kunnen gratis een vervangende kaart aanvragen.

RET zegt de laatste tijd steeds vaker te worden geconfronteerd met defecte exemplaren. Dit wordt grotendeels veroorzaakt door een technische fout in de kaarten die vanaf de tweede helft van vorig jaar zijn gemaakt. Chipkaartbeheerder Trans Link Systems heeft 2.400 kaarten retour gekregen waarbij is vastgesteld dat sprake is van ‘onzichtbare defecten’.

Reizigers met zo’n defecte kaart die na 1 oktober is gemaakt, kunnen gratis een vervangende kaart aanvragen, laat RET weten. Reizigers met een defecte anonieme ov-chipkaart kunnen ook gratis een vervangende kaart krijgen. Over het aantal defecte anonieme kaarten zijn geen cijfers beschikbaar, omdat RET dit niet apart bijhoudt.

Verschillende partijen in de Tweede Kamer pleitten maandag voor een debat met minister van Infrastructuur Melanie Schultz (VVD) over de OV-chipkaart en TLS. Léon de Jong van gedoogpartij PVV eiste opnieuw dat het ‘arrogante’ TLS wordt opgeheven en aansprakelijk gesteld voor de opgelopen schade vanwege de slechte beveiliging.

De Kamer heeft TLS al langer op de korrel vanwege de aanhoudende problemen met de beveiliging van de kaart en andere problemen zoals het dubbele instaptarief. Schultz onderzoekt momenteel hoe zij meer regie kan krijgen over de chipkaart. TLS is destijds bewust op afstand van ‘Den Haag’ gezet.

Vrijdag schreef De Telegraaf nog dat reizigers tot 2,5 procent te veel betalen voor hun kaartje. Dat zou komen omdat de NS maar een fractie van de subsidie die het kreeg voor de ontwikkeling van de kaart, heeft afgedragen aan TLS. Het ontstane tekort zou TLS doorberekenen aan de reiziger. De NS ontkende dit bericht overigens.

06 februari 2012, 15:39
©novum