Turkse vrouw in beroep tegen lage schadevergoeding

De 20-jarige gehandicapte Ezra Coskun gaat in beroep tegen een uitspraak van de rechtbank in Den Haag om haar een fors lagere letselschadevergoeding toe te wijzen dan normaal, omdat ze een vrouw is en van Turkse afkomst. Dat heeft haar advocaat Arnoud Fuchs vrijdag gezegd in een interview met Radio 1.

Ezra was 10 jaar oud toen ze de straat overstak en door een motorrijder werd aangereden. Ze lag een aantal maanden in coma en bleek toen ze bijkwam ernstig hersenletsel te hebben opgelopen en halfzijdig te zijn verlamd. Volgens Fuchs is bovendien vastgesteld dat ze de vermogens heeft van een kind van een jaar of vier. Als gevolg daarvan is ze arbeidsongeschikt.

De rechter bepaalde dat Coskun een fors lagere schadevergoeding toegewezen moest krijgen dan normaal, omdat mede door haar achtergrond te verwachten was dat ze op haar 26e normaal gesproken kinderen zou hebben. Daardoor zou ze vervolgens tien jaar niet werken en zou er sprake zijn van inkomstenderving. De rechtszaak was in gang gezet omdat de Turkse vrouw niet tot een akkoord kon komen met Reaal, de verzekeraar van de motorrijder.

Ook spant de advocaat een bodemprocedure aan bij de rechtbank en overweegt hij om met de zaak naar het College voor de Rechten van de Mens te stappen. “Daarover zijn we in beraad. Het is een mogelijkheid”, zei Fuchs. Daarnaast gaat de advocaat samen met de familie van Coskun in gesprek met verzekeraar Reaal.

“Reaal heeft aangegeven dat ze bereid zijn om te praten. Dat gaan we eerst proberen. We zijn nog lang niet klaar met deze zaak, maar het loopt inmiddels al tien jaar dus een aantal maanden erbij moet dan maar”, aldus Fuchs.

Minister van Sociale Zaken en Werkgelegenheid Lodewijk Asscher (PvdA) heeft eerder deze week in antwoord op Kamervragen van het CDA laten weten dat het hem een goed idee lijkt ‘als de hoogste rechter in Nederland of het College voor de Rechter van de Mens zich over de zaak zou uitlaten’. Advocaat Fuchs noemt de brief van de minister een ‘prettige opsteker’.

2014-03-07 12:48