Europol waarschuwt voor synthetische drugs na doden

Europol en het European Monitoring Centre for Drugs and Drug Addiction (EMCDDA) waarschuwen vrijdag voor het gebruik van synthetische drugs. De instanties roepen onder meer op om op te passen met de drug 4,4-DMAR, een afgeleide van 4-methylaminorex. Die bevat een nieuwe psychoactieve stof waaraan in Groot-Brittannië vorig jaar achttien mensen zijn overleden en in Hongarije acht. 

De gevaarlijke drug is volgens de instanties ook aangetroffen in Nederland, Denemarken, Finland en Zweden. Uit onderzoek naar de dodelijke slachtoffers is gebleken dat de drug vooral gevaarlijk is wanneer deze wordt ingenomen in combinatie met andere drugs. 

Bijwerkingen als schuim op de mond, ademhalingsproblemen, hyperventilatie, opgewondenheid en zelfs hartstilstanden zijn toe te schrijven aan 4,4-DMAR dat zowel in poedervorm als in tabletvorm in omloop is. De tabletten hebben een variatie aan logo’s, vormen en kleuren. 

Een woordvoerder van het Trimbos Instituut laat weten dat de drug in Nederland nog niet is gezien. “Er zijn ook geen incidenten met 4,4-DMAR bij ons bekend”, aldus de zegsman. 

De waarschuwing van Europol en EMCDDA noemt hij desondanks niet overdreven. “Als hier mensen dood zouden gaan, zouden we ook niet lekker op de bank zitten. Dus ik snap het wel.” Maar er is volgens hem geen reden voor paniek. “Wij zien iedere week nieuwe soorten drugs op de markt verschijnen waarvan de risico’s minstens zo groot zijn als bij 4,4-DMAR.” 

Trimbos houdt de zaak echter wel in de gaten. “We hebben in Nederland het geluk dat we de situatie goed kunnen monitoren en dat mensen hun drugs kunnen laten testen voordat ze het gaan gebruiken. Dat is in landen als Hongarije wel anders”, aldus de zegsman. 

Behalve voor 4,4-DMAR waarschuwen Europol en de EMCDDA ook voor het ‘gevaarlijk hoge’ niveau van de stof MDMA in xtc-pillen. De pillen zijn aangetroffen in Nederland, België, Zwitserland en Groot-Brittannië. De pillen, die als giftig worden omschreven, zijn in Nederland en Groot-Brittannië zelfs al in verband gebracht met enkele dodelijke slachtoffers. 

Xtc-pillen die in Europa in omloop zijn bevatten doorgaans zestig tot honderd milligram MDMA. In de gevaarlijke pillen zijn echter concentraties van 150 tot tweehonderd milligram MDMA aangetroffen met uitschieters naar 240. Zowel Europol als de EMCDDA noemen de ontwikkelingen ‘zorgelijk’. 

Het Trimbos Instituut waarschuwde al eerder voor de sterke xtc-pillen. “Dit is niets nieuws voor ons. Het baart ons ook zorgen”, aldus de woordvoerder. 

20140307 / 141220