Nederland warmer dan Turkije

Het lenteweer dat Nederland ook komend weekend nog te wachten staat, is uitzonderlijk voor de tijd van het jaar. Dat meldt Weeronline vrijdag. Volgens het weerinstituut is het normaal in het begin van maart een graad of 9 in De Bilt. Maar zondag worden temperaturen tot 18 graden verwacht. Dat is warmer dan in Griekenland en Turkije.

De meteorologen melden dat het in de Turkse stad Istanbul zondag slechts 9 graden wordt. De Grieken moeten het in Athene doen met 13 graden en zelfs het vakantie-eiland Kreta haalt het met 14 graden niet bij de Nederlandse temperaturen.

Het warme weer in ons land en de relatieve koelte in het oostelijk deel van het Middellandse Zeegebied heeft volgens Weeronline te maken met een krachtig hogedrukgebied dat dit weekend boven Midden-Europa ligt. In Nederland levert dat hoge temperaturen op, maar aan de zuidkant wordt koele lucht aangevoerd.

Het weerinstituut verwacht dat het lenteweer ook na het weekend nog zal aanhouden. De temperatuur zal echter wel een klein stapje terug doen, omdat de warme zuidenwind verdwijnt. De luchtdruk blijft echter hoog met als gevolg droog en zonnig lenteweer. Pas volgend weekend volgt waarschijnlijk een overgang naar wisselvallig lenteweer met normale temperaturen, laten de meteorologen weten.

2014-03-07 07:46