PvdA wil langere houdbaarheidsdatum id-kaart

 De PvdA wil dat de identiteitskaart veel langer geldig wordt. De kaart, die nu nog vijf jaar geldig is, moet zeker tien jaar meegaan, zegt Kamerlid Pierre Heijnen woensdag tegen Radio 1. De Kamer nam in september een motie aan die het kabinet daartoe oproept. Minister van Binnenlandse Zaken Liesbeth Spies (CDA) wil er echter nog niet aan.

Volgens de minister is de kans te groot dat de id-kaart beschadigd raakt na zoveel jaar. Heijnen vindt dat onzin. “Veel mensen, zekere ouderen, gebruiken die kaart sporadisch. Die slijten dus helemaal niet.” Hij wil dat de id-kaart pas vervangen wordt als hij stukgaat of tien jaar oud is.

Heijnen beaamt dat het voor jonge mensen wel een ander verhaal is. Toch kan een langere geldigheidsdatum veel geld schelen. “Laten we het de mensen nu eens iets makkelijker maken”, zegt hij.

Spies vindt het nu nog te vroeg voor het verlengen van de geldigheidsduur van de id-kaart. “Ik sta sympathiek tegen een verlenging van de geldigheidsduur van de Nederlandse identiteitskaart naar tien jaar, maar constateer dat dit nu niet mogelijk is zonder risico’s voor het onbruikbaar worden van grote aantallen kaarten”, schrijft ze in een brief aan de Tweede Kamer.

Spies komt binnenkort overigens wel met een wetsvoorstel om de geldigheidsduur van het paspoort te verlengen naar tien jaar. Dat voorstel was al aangekondigd door haar voorganger Piet Hein Donner.

08 februari 2012, 09:58
©novum