‘Kamer al jaren op de hoogte van deal Teeven’

De Tweede Kamer weet al meer dan tien jaar van de omstreden deal die staatssecretaris van Veiligheid en Justitie Fred Teeven (VVD) in 2000 sloot met drugscrimineel Cees H. Dat schrijft De Telegraaf donderdag. Volgens de krant blijkt uit correspondentie tussen betrokkenen uit die tijd dat Teeven de deal niet onder de pet heeft gehouden.

De voorzitter van het college van procureurs-generaal heeft toenmalig minister van Justitie Ben Korthals in april 2002 ‘zeer uitvoerig’ geïnformeerd over de afspraken die Teeven had gemaakt. Hij meldde de zaak niet alleen, maar legde ook uit waarom tot geheimhouding was besloten. Korthals zou op zijn beurt de Kamer hebben ingelicht. Ook de beslissing om de Belastingdienst niet in te lichten over de deal is aan de toenmalig minister gemeld, schrijft De Telegraaf.

De Tweede Kamer houdt donderdagmiddag een debat met minister van Veiligheid en Justitie Ivo Opstelten (VVD) over de kwestie. Opstelten moet vooraf schriftelijke vragen van de Kamer beantwoorden. De antwoorden moeten uiterlijk om 12.00 uur binnen zijn. Naar aanleiding daarvan kan de Kamer nog besluiten het debat uit te stellen naar dinsdag, als er meer tijd nodig is om de antwoorden te bestuderen.

Bij het debat moet ook staatssecretaris van Financiën Eric Wiebes (VVD) aanwezig zijn, omdat de fiscus onder hem valt. Teeven zelf hoeft niet te komen, omdat Opstelten politiek verantwoordelijk is voor het Openbaar Ministerie.

Het tv-programma Nieuwsuur meldde dinsdagavond dat de schikking tussen Teeven en H. inhield dat de crimineel 750 duizend gulden aan de staat betaalde, maar ook dat de staat meer dan vijf miljoen gulden witwaste voor H. De Belastingdienst werd hierbuiten gehouden. Waarom hiervoor werd gekozen, is niet duidelijk. De advocaat van H., Jan-Hein Kuijpers, ontkende in Nieuwsuur dat H. informatie heeft geleverd.

Volgens Opstelten was de schikking ‘in lijn met de toen geldende wet- en regelgeving’, zo meldde hij dinsdagavond in een schriftelijke verklaring. Teeven zelf sprak woensdag in de wandelgangen van de Tweede Kamer van ‘oude koeien’. Hij wilde geen vragen over de zaak beantwoorden.

2014-03-13 07:10