‘Crèche moet niet-ingeënt kind kunnen weigeren’

Crèches moeten kinderen die doelbewust niet zijn gevaccineerd kunnen weigeren. Dat stelt oudervereniging Boink zaterdag in de Volkskrant.

De aanleiding is een zaak rond een baby uit Den Haag. Die belandde ernstig ziek in een ziekenhuis nadat op de crèche waar de baby verbleef een niet-ingeënt kind met mazelen was geweest. Dat kind kwam van de buitenschoolse opvang die aan de crèche is verbonden.

De baby van acht maanden was nog niet ingeënt omdat dat pas met veertien maanden gebeurt. Inmiddels is in Den Haag sprake van een uitbraak. Dertien kinderen, onder wie meerdere baby’s van onder de veertien maanden, en twee volwassenen zijn ziek.

Boink wijs erop dat kinderen aan mazelen kunnen overlijden. “Een crèche moet kunnen zeggen dat ze baby’s hieraan niet willen blootstellen. Overal wordt op gelet: van handen wassen tot schone lucht. Waarom zouden ze dan met zo’n serieus risico als de mazelen niets mogen doen?”, zegt een woordvoerder in de krant.

“Als iemand het recht heeft zijn kind niet in te enten, heb ik als ouder ook het recht mijn baby niet aan dat risico bloot te stellen”, zegt de woordvoerder. De Brancheorganisatie Kinderopvang stelt in de krant dat het weigeren van niet-gevaccineerde kinderen niet mogelijk is omdat er geen wettelijke plicht tot vaccineren is. “Daarom kan de kinderopvang dat ook niet verplicht stellen.”

Boink stelt dat dit in de algemene voorwaarden is te regelen. Daarin staat vaak al dat kinderen die een gevaar vormen voor anderen kunnen worden geweigerd.

2014-03-15 08:26