Facebook straft Sidali voor Godwin

Facebook heeft PvdA-bestuurslid Fouad Sidali gestraft voor de vergelijking die hij maakte tussen Adolf Hitler en PVV-leider Geert Wilders. Het bericht waarin hij dat deed is verwijderd en hij mocht vanaf vrijdag 16.00 uur gedurende twaalf uur geen berichten plaatsen, laat hij zaterdag weten op Facebook.

De geboren Marokkaan reageerde vrijdag op uitspraken die Wilders woensdag voor de camera van de NOS had gedaan. Wilders had daar gezegd dat Den Haag beter af zou zijn met wat minder Marokkanen. Dat veroorzaakte veel ophef. Sidali trok op Twitter en Facebook een vergelijking. “Hitler is onder ons. In de gedaante van Geert Wilders. Hitler vond ook dat er minder joden moesten zijn. Opdat we nooit vergeten.”

Aanvankelijk reageerde Sidali bijzonder fel op mensen die hem terechtwezen. “Ga spelen snotneus”, sneerde hij naar iemand die hem verweet het historisch besef van een mug te hebben. “Donder dan maar op. Ik heb je politieke correctheid niet nodig. Basta!”, schreef hij aan iemand die stelde dat hij een ‘belachelijke vergelijking’ maakte.

Later schreef Sidali dat hij de vergelijking niet had mogen maken en dat die ongepast is. “Men moet wel beseffen welke emoties de uitspraken van Wilders oproepen.”

Op Facebook benadrukt Sidali zaterdag dat hij zijn vergelijking niet onder druk van de PvdA heeft ingetrokken. “Ik heb dat zelf gewild. Een debat moet je nooit ingaan met de Tweede Wereldoorlog.” Verder zei Sidali dat hij doorgaat met zijn ‘strijd tegen discriminatie en racisme’.

Wilders kondigde vrijdag aan iedereen voor de rechter te slepen die hem nog eens vergelijkt met Adolf Hitler of in verband brengt met het fascisme of de Tweede Wereldoorlog. “Ik laat me niet meer beledigen en de volgende die dat doet, heeft een heel groot probleem”, zei Wilders tegen Omroep West.

2014-03-15 10:44