Groot deel PVV-stemmers wacht woensdag verrassing’

Vier op de tien potentiële PVV-stemmers wacht woensdag mogelijk een onaangename verrassing. Als ze gaan stemmen, komen ze tot de ontdekking dat de PVV in hun gemeente niet op de kieslijst staat. Van de mensen die op de PVV willen stemmen weet namelijk 41 procent niet dat de partij in hun gemeente niet meedoet, concludeert BNR Nieuwsradio uit een landelijke peiling onder ruim duizend Nederlanders.

Van de ondervraagden geeft twintig procent aan dat hij op de PVV zou stemmen als er nu landelijke verkiezingen zouden zijn. Dat de PVV in vrijwel geen enkele gemeente (op Den Haag en Almere na) meedoet, weet 41 procent niet. Van de PVV-stemmers die wel weten dat hun partij niet meedoet, zegt veertig procent uit te wijken naar een lokale partij. Nog eens vijftien procent wijkt uit naar de VVD en veertien procent naar de SP.

Door de onwetendheid van een groot deel van de PVV-kiezers is het volgens de zender moeilijk exact te voorspellen hoeveel procent de lokale partijen op 19 maart krijgen. Het is namelijk de vraag wat deze kiezers doen als ze ontdekken dat ze niet op de PVV kunnen stemmen. De zender verwacht daarom dat de lokale partijen tussen de zeventien en de dertig procent van de stemmen krijgen.

2014-03-15 12:45