Marokkanenberaad eist actie OM tegen Wilders

Justitie heeft tot maandag om een onderzoek in te stellen naar de uitspraken die PVV-leider Geert Wilders over Marokkanen deed. Als dat niet gebeurt, dient het Landelijk Beraad Marokkanen een klacht in tegen het OM, zegt voorzitter Mohamed Rabbae zaterdag.

Wilders zei woensdag voor de camera van de NOS dat Den Haag beter af zou zijn met minder Marokkanen. Dat veroorzaakte veel ophef. “Het OM heeft in oktober 2007 zelf vastgelegd dat het verplicht is om actief op te treden tegen discriminatie”, zegt Rabbae. “Ook internationale verdragen verplichten hiertoe.”

Justitie heeft een Landelijke Expertise Centrum Discriminatie (LECD). Dat moet volgens Rabbae in actie komen. “En als de officieren van justitie niet uit zichzelf een onderzoek instellen, moet het college van procureurs-generaal zorgen dat zij in actie komen.”

Het lijkt er niet op dat het college van procureurs-generaal al voor maandag in actie komt. Een woordvoerder wist niets over eventuele plannen om een onderzoek in te stellen of daartoe opdracht te geven. Zij vraagt of het beraad een aangifte heeft ingediend.

Dat heeft het beraad niet gedaan. “Wat ons betreft ligt de bal nu bij het OM, dat de plicht heeft discriminatie actief te vervolgen. Wij willen nu controleren of het OM de eigen regels naleeft”, zegt Rabbae.

Het beraad was eerder een van de initiatiefnemers tot een rechtszaak waarin Wilders uiteindelijk werd vrijgesproken van haatzaaien en discriminatie, omdat zijn uitspraken als kritiek op de islam mogen worden gezien en binnen de wet vallen. “Maar nu heeft Wilders zichzelf ontmaskerd als racist met een opmerking over de hele Marokkaanse bevolkingsgroep”, zegt Rabbae.

Rabbae kondigt verder aan Nederland met alle democratische middelen te verdedigen tegen mensen als Wilders. “Nederland is ons land. Het gevaar zijn niet de moslims of de Marokkanen, maar de aanslagen die Wilders pleegt op de rechtsstaat. Als Wilders wil samenleven, is hij welkom in zijn land. Wil hij dat niet, dan kan hij emigreren naar zijn afdeling in Australië zodat hij zich daar gelukkig kan voelen. Desnoods betalen wij een enkele vlucht voor hem. Maar ik hoop dat ik hem uit zijn droom kan helpen dat hij ooit een bevolkingsgroep zo bang krijgt dat ze dit land verlaten.”

2014-03-15 13:28