‘Energiedrankjes reden gezondheidsklachten tieners’

Hartkloppingen, slaapstoornissen, druk gedrag en maagklachten bij tieners worden waarschijnlijk veroorzaakt door het drinken van energiedrankjes. Dat stellen de Nederlandse Vereniging voor Kindergeneeskunde (NVK) en GGD Nederland. Kinderen die zich met dat soort klachten melden bij een arts moeten dan ook standaard gecontroleerd worden op het drinken van de drankjes. Dat meldt RTL Nieuws.

De instanties trekken aan de bel vanwege enkele recente gevallen met kinderen die gezondheidsklachten hadden door het gebruiken van energiedrankjes. Zo bleek een meisje met geelzucht vijf energiedrankjes per dag te drinken. “Dat was een eyeopener”, zegt kinderarts Rolf Pelleboer namens de NVK. “Als we meteen gevraagd hadden naar het gebruik van energiedrankjes dan waren de klachten veel eerder gestopt en hadden we niet zo veel onnodige onderzoeken hoeven te doen.”

Ook de schoolartsen van de GGD’s komen dat soort gevallen tegen. Een schoolarts uit Groningen vertelt dat een 14-jarige jongen slecht kon slapen en daardoor vermoeid was. “Bij navraag bleek hij drie tot vier blikjes Redbull per dag te drinken. Na het advies te stoppen met het drinken daarvan verdwenen zijn klachten”, aldus de arts.

2014-03-15 19:11