Kabinet neemt afstand van optreden Wilders

Het kabinet heeft afstand genomen van het optreden van Geert Wilders. Vicepremier Lodewijk Asscher (PvdA) haalde vrijdagmiddag hard uit naar de PVV-leider vanwege diens omstreden uitspraken over ‘minder Marokkanen’. Dat deed Asscher namens het hele kabinet na afloop van de wekelijkse ministerraad, waarbij hij premier Mark Rutte (VVD) verving, die bij een Europese top in Brussel is.

Asscher herhaalde dat hij het optreden van Wilders tijdens een verkiezingsbijeenkomst ‘walgelijk’ vindt en dat de PVV-leider gif verspreidt in de samenleving door zijn achterban op te hitsen tegen Marokkanen. De vicepremier sprak van een ’triest hoofdstuk in de politieke geschiedenis’ en waarschuwde ervoor dat wat Wilders doet niet tot gewenning mag leiden.

Daarom geeft het kabinet vrijdag een ‘ondubbelzinnige boodschap’ af, aldus Asscher. Die beklemtoonde dat hij namens al zijn collega’s sprak. Rutte zei donderdagnacht al dat Wilders een grens is overgegaan met zijn optreden. De VVD wil niet langer samenwerken met de PVV zolang Wilders deze standpunten handhaaft.

Asscher wilde vrijdag niet zeggen of Rutte eerder afstand had moeten nemen van Wilders. Vrijdag is de dag dat het kabinet bijeenkomt, zei de vicepremier daarover. De vicepremier zei verder dat hij nog niets heeft gehoord van de Marokkaanse regering over het optreden van Wilders. Ook staan volgens hem de handelsrelaties niet onder druk.

2014-03-21 14:38