‘Kosten medicijngebruik kunnen fors omlaag’

De medicijnkosten van ouderen kunnen jaarlijks met honderd miljoen euro omlaag. Dat zegt directeur van het Instituut voor Verantwoord Medicijngebruik Ruud Coolen van Brakel vrijdagavond in het televisieprogramma Nieuwsuur.

Achthonderdduizend mensen boven de 70 jaar zouden dagelijks vijf of meer geneesmiddelen gebruiken. Dat komt onder meer doordat artsen herhaalrecepten niet herzien. Oudere mensen krijgen er bovendien vaker kwalen bij dan dat ze ervan af komen.

Het voorschrijven van pillen gebeurt weliswaar volgens de richtlijnen, maar die zijn meestal opgesteld voor één aandoening. Daarnaast staat in de richtlijnen niet wanneer iemand met een medicijn moet stoppen.

Het instituut pleit ervoor dat jaarlijks verplicht wordt gekeken naar het medicijngebruik van ouderen. Dat zou ook tot een betere gezondheid van de ouderen en tot minder acute ziekenhuisopnames moeten leiden.

10 februari 2012, 22:47
©novum