‘Rechters op zijspoor om onderzoek integriteit’

Twee rechters van de rechtbank in Breda mogen voorlopig geen strafzaken behandelen omdat ze mogelijk betrokken zijn geweest bij integriteitschendingen. De twee rechters zouden buiten de zitting om ontoelaatbaar contact hebben gehad met een officier van justitie. Dat zegt president van de rechtbank Henk Naves in NRC handelsblad.

Het doen en laten van de rechters wordt door de Hoge Raad onderzocht. Tot die tijd worden ze volgens Naves ‘in de luwte gezet’.

De kwestie draait om een zaak uit 2009 tegen een man die werd verdacht van doodslag op een baby. De rechters weigerden ondanks een eerdere toezegging een expert op het gebied van kindermishandeling te horen als deskundige. Ze overlegden daarover met de officier van justitie.

De rechters werden daarop in april met succes gewraakt. De zaak ging over naar de rechtbank van Arnhem. Rechters van die rechtbank oordeelden in december dat er ontoelaatbaar contact is geweest.

11 februari 2012, 08:20
©novum