‘Nederlandse snelheidsboete het hoogst’

In Nederland zijn de boetes voor snelheidsovertredingen vergeleken met omringende landen het hoogst. Dat meldt RTL Nieuws zaterdag, dat de Nederlandse tarieven van snelheidsboetes met die in Spanje, Frankrijk, Duitsland, België en Luxemburg vergeleek.

Zo betalen weggebruikers in Nederland 110 euro voor een snelheidsoverschrijding van vijftien kilometer, terwijl daar in Duitsland twintig euro voor gerekend wordt en in Frankrijk 45 euro. In 2006 waren de Nederlandse boetetarieven nog lager dan gemiddeld. De hoogte van de Nederlandse boetes is de afgelopen vier jaar echter met 66 procent gestegen.

De overheid zegt dat de boetes zo hoog zijn om de verkeersveiligheid te vergroten en om rijgedrag te beïnvloeden. Betrokkenen trekken dat tegenover RTL Nieuws echter in twijfel. Volgens hen zijn de boetes zo hoog om de kas van het ministerie van Veiligheid en Justitie te spekken. Zo zegt voormalig landelijk verkeersofficier van Justitie Koos Spee dat hij wel eens op het ministerie moest komen uitleggen waarom er minder boete-inkomsten waren. “Dan zie je dat er later een forse verhoging plaatsvindt. Het gaat kennelijk toch om de inkomsten.”

13 februari 2012, 10:13
©novum