Pechtold bekritiseert isoleren PVV

Het negeren van de PVV is geen oplossing. Door alle PVV-voorstellen categorisch af te wijzen wordt een democratische grens overschreden, schrijft D66-leider Alexander Pechtold dinsdag in een opiniestuk in de Volkskrant. GroenLinks-leider Bram van Ojik zei zondag al niet van plan te zijn de PVV te negeren. “Ik wil de kiezer niet isoleren.”

De PvdA heeft na de uitspraken van PVV-leider Geert Wilders laten weten voorstellen van de PVV voortaan te negeren. Dat is volgens Pechtold geen juiste houding omdat een partij dan kan worden gedwongen een eigen standpunt niet te steunen.

Pechtold wijst erop dat D66 in het verleden PVV-voorstellen over het beperken van het gebruik van dienstauto’s bij de Belastingdienst en het in stand houden van arbeidsmarktrelevante opleidingen heeft gesteund.

PVV-parlementariërs worden volgens de D66-leider democratische rechten ontnomen als hun voorstellen worden genegeerd enkel omdat ze van hun partij afkomstig zijn. “Die kant wil ik als democraat niet op. De stem van een PVV-kiezer is net zo veel waard als die van een kiezer van de PvdA, het CDA of D66. Hun vertegenwoordigers verdienen daarom dezelfde rechten.”

Door de PVV te isoleren zouden ook de kiezers worden geïsoleerd. “Juist met hen, veelal maatschappelijk betrokken mensen, wil ik het debat blijven voeren.”

Door PVV’ers te behandelen als ‘parlementaire paria’s’ komt de PVV volgens Pechtold precies waar Wilders de partij wil hebben, ‘in de slachtofferrol’. Het juridisch oordeel of sprake is van strafbaar gedrag moet volgens Pechtold aan de rechter worden gelaten.

2014-03-25 07:03