Categories Nieuws Artikelen

Wereldleiders verlaten Nederland

De wereldleiders die maandag en dinsdag aanwezig waren op de NSS-top zijn dinsdag in de middag weer naar Schiphol gegaan om vanaf daar weer te vertrekken. Rijkswaterstaat heeft de wegen op het traject tussen Den Haag en de luchthaven geheel of gedeeltelijk afgesloten om zo alle wereldleiders in een kort tijdsbestek op Schiphol te krijgen.

De vliegtuigen van de wereldleiders stonden de afgelopen dagen op de Polderbaan geparkeerd. President van de Verenigde Staten Barack Obama vertrekt vanaf Schiphol naar Brussel, waar hij woensdag spreekt met leiders van de Europese Unie. Met hen praat hij over handel en de situatie in Oekraïne.

De Amerikaanse president bood dinsdag tijdens een slotverklaring zijn excuses aan aan het Nederlandse publiek voor het afsluiten van de wegen. De ANWB liet dinsdagochtend weten geen files te verwachten na de afsluiting van de top. “Mensen zijn zo goed geïnformeerd dat we niet kunnen voorstellen dat ze nu massaal de auto pakken”, zei een woordvoerder.

Vooraf werd echter wel gewaarschuwd voor enorme verkeersinfarcten vanwege de afgesloten wegen. Die bleven uit, bleek maandag- en dinsdagochtend. Maandagochtend stond in het hele land in totaal zo’n tachtig kilometer vast. In een normale ochtendspits op maandag staat er rond dat tijdstip zo’n 170 kilometer file. Dinsdagochtend stond er vijftig kilometer file.

Rijkswaterstaat maakte voor de afsluiting van de wegen gebruik van een zogenoemde mobiele barrier. Het lint van 680 kilo zware betonblokken werd geplaatst met speciale voertuigen die de blokken op hun plaats zetten. Zo kunnen de afzettingen veel sneller worden geplaatst en verwijderd dan normale barrières.

Woensdagochtend om 05.00 worden de wegen, die om 13.00 uur werden afgesloten, weer vrijgegeven. Het gaat om stukken van de A4 en A5 en om de A44 en N44.

2014-03-25 17:17