Mogelijk nieuwe bezuinigingen gevangenissen

De toenemende leegstand in gevangenissen leidt mogelijk tot nieuwe bezuinigingen. Dat zei staatssecretaris van Veiligheid en Justitie Fred Teeven (VVD) donderdag tijdens een debat in de Tweede Kamer tijdens een overleg over het gevangeniswezen.

Momenteel zitten negenduizend gevangenen in de cel, een ‘all time low’. In totaal staan 1430 cellen leeg en de bodem is nog niet in zicht. Eris sprake van een ‘continu dalende instroom’ van veroordeelden met een korte en middellange gevangenisstraf, zei Teeven.

De bewindsman sloot nieuwe bezuinigingen niet uit, maar daarover is nog geen besluit genomen. Wel wil Teeven niet opnieuw gevangenissen sluiten. Het kabinet heeft vanwege de bezuinigingen al een aantal inrichtingen opgedoekt, wat tot veel onrust heeft geleid.

Welke maatregelen de bewindsman dan wel wil nemen, dat wordt momenteel onderzocht. “We kijken waar ik nog kan schaven”, zei hij. Daar zitten ‘hele nare maatregelen’ bij, kondigde hij alvast aan. Ook wil hij kijken of er meer geld naar de gevangenissen kan, maar daarvoor moet hij overleggen met zijn collega’s uit het kabinet. Teeven beloofde de Tweede Kamer hierover voor de zomer te informeren.

De aankondiging van de staatssecretaris viel rauw op het dak bij verschillende Kamerleden. Madeleine van Toorenburg (CDA) reageerde woest. Zij vindt het diep teleurstellend dat Teeven hierover in eerdere brieven met geen woord heeft gerept. “Zitten we hier als gekke henkies aan tafel?”, brieste zij. “We willen op tijd geïnformeerd worden.”