Voedselbanken kreunen onder toestroom klanten

Het aantal huishoudens dat aanklopt bij een voedselbank is vorig jaar flink gestegen. Zo’n 35 duizend huishoudens vroegen om hulp, een stijging van dertig procent vergeleken met 2012. Het lukt de voedselbanken echter niet het groeiend aantal mensen een volwaardig en gezond voedselpakket te geven. Dat meldt koepelorganisatie Voedselbanken Nederland donderdag.

De effecten van de economische crisis hakken er nog altijd hard in, merken de voedselbanken. Naast de ‘reguliere’ klanten kloppen steeds meer zzp’ers, kleine en middelgrote ondernemers en mensen die in scheiding liggen aan voor een voedselpakket. “We verwachten dan ook niet dat het aantal klanten dit jaar zal afnemen”, aldus een woordvoerder. “Of er meer klanten bij komen? We hopen het niet.”

De voedselbanken hebben grote problemen om genoeg eten en drinken voor de hulpbehoevenden te vinden. De koepelorganisatie is daarom in gesprek met diverse partijen om voedsel dat overblijft richting de voedselbanken te krijgen. “Dat moet wel op een structurele manier gebeuren. Aan drie sneetjes brood hebben we niets”, zegt de woordvoerder. “We zijn juist op zoek naar de grote hoeveelheden.”

Maar deze initiatieven leveren naar verwachting pas over twee tot drie jaar genoeg eten op. Voedselbanken Nederland doet dan ook een ‘dringend beroep’ op organisaties en ondernemers om mee te denken over een tussenoplossing.

Volgens de koepel gaat nu slechts 0,3 procent van al het eten dat in Nederland wordt verspild richting de hulporganisatie. “Er is dus nog een wereld te winnen. De kunst is echter om daar structuur in aan te brengen en het eten vanuit de horecakeukens bij de voedselbank te krijgen”, legt de woordvoerder uit.

Om grote hoeveelheden voedsel binnen te halen, wordt samengewerkt met supermarktketens. Een ander initiatief is Stichting Manna, waarbij mensen de akkers afstruinen nadat de boeren klaar zijn met oogsten. Dit levert volgens Voedselbanken Nederland al snel zo’n tienduizend kilo op, voedsel dat anders ligt te rotten op de velden.

© Novum