Overleg over toekomst Zwarte Piet

Het Nederlands Centrum voor Volkscultuur en Immaterieel Erfgoed voert met alle betrokken partijen overleg over de toekomst van Zwarte Piet. Dat zegt directeur Ineke Strouken vrijdag in het AD.

 “Het is duidelijke dat sommige partijen het zeer oneens zijn over de vraag of Piet zwart moet zijn. Maar op welke fronten zijn ze het wel eens?”, zegt Strouken in de krant. Ze praat onder meer met het Sint Nicolaas Genootschap, criticasters als Quinsy Gario en de makers van het Sinterklaasjournaal.

 De gesprekken moeten nog voor de zomer leiden tot een lijst met gemeenschappelijke uitgangspunten. Strouken benadrukt dat het nog wel jaren kan duren voordat er iets verandert aan Zwarte Piet.

 De discussie over het racistische gehalte van Zwarte Piet laaide vorig najaar hoog op, onder meer door Gario. Toen ook een onderzoekster van de Verenigde Naties pleitte voor het afschaffen van het feest, mengden zich duizenden mensen in de discussie, tot in politiek Den Haag aan toe. Een Facebook-pagina voor het behoud van de sinterklaastraditie verzamelde meer dan twee miljoen likes.

 20140328 / 092929