Opnieuw minder diefstallen geregistreerd

Het aantal diefstallen is vorig jaar opnieuw gedaald. In totaal registreerde de politie 640 duizend diefstallen, ruim achtduizend minder dan een jaar eerder. Al sinds 2005 daalt het aantal diefstallen gestaag, blijkt vrijdag uit cijfers van het Centraal Bureau voor de Statistiek (CBS).

Sinds 2005 zijn vooral de diefstallen uit auto’s sterk gedaald. Nu registreert de politie nog 5,7 gevallen per duizend inwoners. Dat was in 2005 nog 10,3. Ook het aantal meldingen van fietsendiefstallen liep terug van 8,6 naar 6,4 per duizend inwoners. Alleen zakkenrollerij werd vorig jaar vaker gemeld. Het aantal gevallen steeg tot 2,5 per duizend inwoners.

De meeste diefstallen werden gepleegd in grote steden als Amsterdam, Eindhoven en Maastricht. Zo is het aantal geregistreerde diefstallen in de hoofdstad twee keer zo hoog als het landelijk gemiddelde.

Woninginbraken kwamen vorig jaar het meest voor in de Brabantse gemeente Alphen-Chaam. Autodieven sloegen het vaakst hun slag in Muiden.