Kamer ziet niets in leerlingenplafond

Een meerderheid in de Tweede Kamer ziet vooralsnog niets in een voorstel om de maximale grootte van een schoolklas wettelijk vast te leggen op 24 leerlingen. Coalitiepartijen VVD en PvdA zijn tegen, al staan ze wel sympathiek tegenover het plan, blijkt woensdag tijdens een debat over het burgerinitiatief Stop de Overvolle Klassen.

 Volgens PvdA-kamerlid Loes Ypma kunnen leraren het ene jaar een heel zware kluif hebben aan een klas van 22 leerlingen, terwijl ze het jaar daarop fluitend doorkomen met een klas van 25 leerlingen. Ook de coalitiepartner is beducht voor Haagse regelzucht. “Is het dan wel verstandig om vanuit Den Haag te bepalen hoe groot een klas mag zijn?”, aldus VVD-Kamerlid Karin Straus.

 De initiatiefnemers van het burgerinitiatief vinden dat de kwaliteit van het onderwijs lijdt onder overvolle klassen. “Klassen van 30 tot 36 leerlingen zijn al lang geen uitzonderingen meer”, zegt Peter Althuizen, een van de initiatiefnemers en voorzitter van de vakbond Leraren in Actie.

 Voorafgaand aan het debat tussen Kamer en staatssecretaris van Onderwijs Sander Dekker (VVD) riep Althuizen de politiek op maatregelen te nemen. “Wij willen dat het maximumaantal leerlingen met ingang van volgend schooljaar teruggaat naar 28 en dat dit in de drie jaar daarna wordt afgebouwd naar 24 leerlingen.”

 SP en PVV zijn wél voor een maximum aantal leerlingen per klas. “Maak een stappenplan tegen grote klassen. Werk geleidelijk toe naar kleinere klassen”, zei SP-kamerlid Jasper van Dijk. Ook PVV-Kamerlid Harm Beertema pleit voor een plafond. Op dit moment wordt er volgens hem te veel naar gemiddelden gekeken. “Als je met je hoofd in de vriezer ligt en met je hoofd in de over dan is de gemiddelde temperatuur 37 graden. Zo is het ook met de klassengrootte: gemiddelden zeggen niets.” Ook 50Plus is voor een plafond.

 GroenLinks-kamerlid Jesse Klaver kaartte een heel ander probleem aan: er zijn nog altijd te weinig leraren. Daarom wil Klaver een maximum aantal leerlingen per leraar om de overvolle klassen tegen te gaan. “Leraren hebben de noodklok geluid, het is tijd dat de politiek luistert.” D66 wil ook dat de zogeheten plofklas wordt aangepakt, maar daar is volgens Kamerlid Paul van Meenen geen plafond voor nodig. Hij wil een ‘aanvalsplan’ en meer geld naar het onderwijs.

 Het CDA wil pas een plafond invoeren als staatssecretaris Dekker duidelijk maakt waar al het extra geld in het onderwijs naartoe is gegaan. “Hoe kan het dat ondanks alle extra investeringen de klassen niet kleiner maar groter zijn geworden?”, vraagt Kamerlid Michel Rog zich af.

 Met ruim 45 duizend handtekeningen kregen de initiatiefnemers, een groep bezorgde leraren, hun burgerinitiatief woensdag op de politieke agenda van de Tweede Kamer. Later op de dag gaat staatssecretaris Dekker nog in op het plan.

 2014-04-02