Bewindslieden niet verrast door klachten leraren

De roep om betere begeleiding van jonge leerkrachten heeft de bewindslieden op het ministerie van Onderwijs niet verrast. “We weten al langer dat een groot deel van de beginnende leraren het onderwijs de rug toekeert omdat ze zich in het diepe gegooid voelen”, schrijven minister Jet Bussemaker (PvdA) en staatssecretaris Sander Dekker (VVD) zaterdag in een reactie op een artikel in het AD.

De krant concludeert uit een enquête dat bijna de helft van de leerkrachten tussen de 20 en 35 jaar overweegt op te stappen vanwege de hoge werkdruk en de geringe carrièremogelijkheden. De bewindslieden wijzen erop dat al de nodige maatregelen zijn genomen om beginnende leerkrachten te behouden. Zo krijgen scholen extra geld voor betere begeleiding van startende leerkrachten en om hen meer carrièreperspectief te bieden.

Ook kan een baan vaker worden gecombineerd met een functie in het bedrijfsleven. Verder moeten opleidingen beter aansluiten op de praktijk. De helft van de leerkrachten zegt in het onderzoek van het AD het gevoel te hebben na de opleiding in het diepe te zijn gegooid en deze eis moet dat voorkomen.

“Leraar zijn is één van de mooiste beroepen, maar ook een beroep dat veel van mensen vraagt”, schrijven Bussemaker en Dekker. “Zaak voor scholen dus om goede leraren in het zadel te houden We hebben hen de komende jaren immers hard nodig.”

2014-04-05