Teeven wil kinderpardon niet verruimen

Staatssecretaris van Veiligheid en Justitie Fred Teeven (VVD) wil het kinderpardon niet oprekken. De criteria van het pardon waren op voorhand duidelijk, zei de bewindsman dinsdag tijdens het wekelijkse vragenuur in de Tweede Kamer.

“Iedereen wist wat de grenzen zijn. Dat betekent dat er ook mensen buiten de grenzen vallen”, antwoordde Teeven op vragen van GroenLinks-Kamerlid Linda Voortman. Die stelde dat het resultaat van het kinderpardon wel erg magertjes is. Door de regels dreigt alsnog een groep tussen wal en schip te vallen en worden vernederlandste kinderen teruggestuurd naar hun land van herkomst.

Op basis van humaniteit zou het pardon daarom moeten opgerekt, zei ze. Teeven is dat niet van plan. De voorwaarden van het kinderpardon waren vooraf duidelijk. “Het kan geen verrassing zijn dat daar dan ook aan wordt getoetst”, zei hij. “Ik zie dan ook geen aanleiding om het kinderpardon te verruimen.”

Kinderen die buiten het pardon vallen, moeten het land dan ook verlaten. “Nu moeten we de vreemdelingenwet handhaven, dat is wat het kabinet gaat doen.”

De IND heeft het zogeheten kinderpardon bijna afgerond, werd maandag bekend. 675 kinderen die al langdurig in Nederland verbleven hebben een verblijfsvergunning gekregen, net als 775 gezinsleden. Daarnaast wees de immigratiedienst 1710 aanvragen af.