Timmermans wil geen onderzoek naar rol Turkije

Minister van Buitenlandse Zaken Frans Timmermans (PvdA) ziet niets in een onafhankelijk onderzoek naar de rol van Turkije in het conflict in Syrië. Volgens Timmermans zal een onderzoek weinig opleveren en is er geen steun voor van andere EU-landen.

De Tweede Kamer wil opheldering over aanhoudende berichten over Turkse steun aan de jihadistische rebellen in Syrië. SP-Kamerlid Harry van Bommel pleitte woensdag in een debat voor een internationaal, onafhankelijk onderzoek.

Timmermans zei bij herhaling navraag te hebben gedaan, maar ‘geen enkele indicatie’ te hebben voor betrokkenheid van Turkije. De Turkse regering ontkent elke betrokkenheid, en Nederland heeft geen informatie die de geruchten bevestigt. Voor bondgenoten als de Verenigde Staten en Duitsland geldt hetzelfde. Andere EU-landen hebben ook geen behoefte aan een onderzoek.

“Wij zullen heel nauwkeurig in de gaten blijven houden wat zich daar afspeelt”, zei Timmermans wel.