Schippers praat met apothekers over euthanasie

Minister van Volksgezondheid Edith Schippers (VVD) gaat met koepelorganisatie voor apothekers KNMP in gesprek over de rol van apothekers bij euthanasie. Dat laat haar ministerie weten in reactie op een uitzending van Altijd Wat Monitor. Daarin is woensdagavond te zien dat apothekers soms weigeren de dodelijke middelen te leveren.

De brancheorganisatie had eerder al een brief naar de minister gestuurd om de rol van de apothekers bij euthanasie en hulp bij zelfdoding te bespreken. De KNMP vindt dat de apotheker moet worden opgenomen in de euthanasiewet. Daarin staat nu alleen dat de arts wettelijk verantwoordelijk is voor de afweging of een euthanasieverzoek van een patiënt terecht is.

Apothekers weigeren euthanatica vanwege geloofsovertuiging of omdat ze zich niet kunnen vinden in de afweging van de artsen. Onder meer de Nederlandse Vereniging voor een Vrijwillig Levenseinde vindt dat apothekers de dodelijke middelen niet zouden moeten kunnen weigeren als twee artsen het euthanasieverzoek hebben goedgekeurd. Ook GroenLinks denkt er zo over.