Minder koperdiefstallen rond het spoor

Het aantal koperdiefstallen op het spoor is in de afgelopen drie jaar fors gedaald. Vorig jaar werden nog 153 van dit soort diefstallen gepleegd, zeventig procent minder dan in 2011. Tegelijkertijd steeg het aantal koperdiefstallen rond het elektriciteitsnet van 69 naar 92. Dat blijkt uit cijfers van die minister van Veiligheid en Justitie Ivo Opstelten (VVD) naar de Tweede Kamer heeft gestuurd.

 Het aantal arrestaties voor koperdiefstal steeg in 2012 van 23 naar 33. Vorig jaar werden er met zeventien arrestanten minder dieven betrapt.

 De resultaten zijn het gevolg van een actie om het totaal aantal koperdiefstallen met minstens de helft terug te dringen. Dat doel is ondanks de stijging rond het hoogspanningsnet gehaald, aldus Opstelten. Die stijging komt vooral door een meer accurate registratie van deze vorm van criminaliteit.

 Minister Opstelten is tevreden met de resultaten. “Een urgent criminaliteitsprobleem is als een gemeenschappelijke verantwoordelijkheid opgepakt”, zegt hij in een verklaring. “Ik heb grote waardering voor de inzet van de convenantpartners op dit dossier. Daarbij verwacht ik blijvende alertheid op dit thema.”

2014-04-17