Verdwenen schilderij terug in Tweede Kamer

Twintig jaar nadat het origineel per ongeluk in een afvalcontainer terechtkwam, keert een schilderij van het kabinet-Cort van der Linden donderdag terug in de Tweede Kamer. Premier Mark Rutte (VVD) onthult dan een replica van het schilderij met zijn verre liberale voorganger.

Het schilderij hing tot 1994 in de zogeheten Rooksalon van de Tweede Kamer. Toen verdween het tijdens een verbouwing. Vermoedelijk is het uit de lijst gehaald, opgerold en in een hoek gelegd. Een bouwvakker heeft het vervolgens aangezien voor een oude rol zeil en bij het bouwafval gesmeten. Op initiatief van de VVD-fractie heeft de Kamer op basis van foto’s een reproductie laten maken.

Het kabinet onder leiding van premier Pieter Cort van der Linden zat van 1913 tot 1918. Het voerde belangrijke hervormingen door, zoals de invoering van het algemeen kiesrecht, de evenredige vertegenwoordiging in de Tweede Kamer en de gelijkstelling van openbaar en bijzonder onderwijs. Ook loodste het Nederland als neutraal land door de Eerste Wereldoorlog.

Rutte is de eerste liberale premier sinds Cort van der Linden. In de regeringsverklaring die Rutte bij zijn aantreden als minister-president aflegde in de Tweede Kamer, zei hij ‘een zekere verwantschap’ te voelen met zijn ‘liberale betovergrootvader’.